Mulți oameni cred că cinematograful, ca formă de artă, ar putea fi pe cale de dispariție. Nu este ca și cum primim filme sau conținut mai puțin sau altceva, dimpotrivă. Dar mai întâi, prin cinema, nu mă refer la toate imaginile în mișcare, deoarece în zilele noastre există atât de multe forme diferite de divertisment, iar cinematograful este doar una dintre ele. Mă refer la forma de artă care este cinematograful, tipul de filme create cu pasiune pentru proces și povestire. Genul de filme pe care cineva ca Martin Scorsese le-ar numi cinema. Filmele au fost făcute nu doar pentru a distra, ci în propriile cuvinte ale lui Martin Scorsese: „Filmele ne ating inimile și ne trezesc viziunea și schimbă modul în care vedem lucrurile”. Cinematograful pur ar trebui să fie o lucrare expresivă a regizorului și să fie o viziune unică. Filmele sunt importante deoarece ne introduc în locuri noi, culturi, idei și aspecte importante ale vieții. Filme mai vechi care au avut un impact enorm asupra realizatorilor de azi, precum Gone With the Wind, Mirror, Casablanca, The Good, the bad and the Ugly, M, The Apu trilogia, The Seventh Seal, Apocalypse Now și chiar prin extensie filme precum Close-Up, Silence of the Lambs și Pulp Fiction sunt toate clasice care întruchipează tot ceea ce a reprezentat cinematograful.
Acum, este un fapt incontestabil că lucrurile se schimbă. În mod evident, nu este atât de simplu pe cât filmele de astăzi sunt naibii și filmele mai vechi erau mai bune, de fapt, este vădit incorect. Dar există ceva în neregulă în zilele noastre, marile studiouri investesc din ce în ce mai mulți bani în francize, rebooturi, remake-uri, sequel-uri și mai mult „conținut” care a fost descris foarte exact de Martin Scorsese drept „plimbari în parcul tematic”. Acest aflux de „filme cu parc tematic” nu a fost o mare problemă, dar acum simt că ar putea fi
Și, desigur, toate acestea sună pretențios, dar nu este nimic în neregulă cu aceste tipuri de filme, de fapt, mă bucur de un blockbuster bun din când în când. Este un fel de deprimant totuși că, din moment ce sunt atât de mulți bani implicați în filme, există o mulțime de probleme financiare cu care trebuie să se confrunte studiourile, ele nu pot face întotdeauna filme experimentale, pentru că ar exista doar un public de nișă care le vizionează. Studiourile și-au dat seama că succesele de franciză sunt acolo unde sunt banii și cine nu vrea bani? Dar asta a făcut ca industria filmului să o joace prea sigură și să lucreze doar pentru câștiguri comerciale. De aceea, majoritatea filmelor care apar în zilele noastre se simt derivate, ieftine și suprasaturate. Problema nu este că publicul larg mănâncă aceste lucruri, pentru că bineînțeles că sunt, așa a fost întotdeauna. Chiar și din anii 70.
Preocuparea oamenilor este că s-ar putea să nu fie loc pentru filme atât de asemănătoare cu ceea ce Andrei Tarkovsky sau Ingmar Bergman au creat în timpul zilelor lor. Studiourile Marvel lansează 3 sau mai multe filme pe an, iar astfel de filme aglomerează cinematografele și este și mai greu pentru cineaști să lanseze sau să găsească piețe pentru filmele lor. Un film precum Blade Runner 2049 eșuează greu, în timp ce un film precum remake-ul Frumoasa și Bestia câștigă un miliard de dolari. Este un pic frustrant. Box-office-ul dictează viața unui film și acum, se pare că cinematograful original ar putea fi de partea învinsă.
Și acum la cel mai de jos punct... Pandemia a lovit. Teatrele s-au închis. Filmele nu erau mari făcute la aceeași scară ca înainte și, mai rău, nu știm dacă cinematografele s-ar putea recupera. Serviciile de streaming au câștigat și mai mulți spectatori și ar putea răsturna cinematografele în ceea ce privește audiența. Viitorul cinematografiei este instabil, dar încă cred că cinematograful nu moare. Sigur, majoritatea filmelor făcute în zilele noastre nu sunt făcute de dragul artei, dar odată cu apariția streamingului cred că intrăm într-o nouă eră. Nu este atât de greu ca înainte să distribui și să faci filme indie, iar cu servicii precum Netflix care susțin filme precum Războiul rece sau The Irishman, s-ar putea să obținem o mulțime de filme grozave în viitor. Serviciile de streaming pot provoca cinematografe, dar sunt o modalitate excelentă și ușoară de a viziona filme și de a obține un public în masă pentru filme grozave. Cinematograful străin și cinematograful obscur sunt acum mult mai accesibile datorită internetului, iar dacă îți plac filmele, nu există un moment mai bun pentru a fi în viață. Filmele indie încă există, iar dacă știi unde să le cauți, nu trebuie să-ți faci prea multe griji pentru viitorul cinematografiei. Colecția de criterii nu a fost niciodată mai populară, iar servicii precum Mubi sunt și ele interesate de curatoria cinematografică pură. Cinematograful este ținut în viață de oameni pasionați de el și niciun număr de remake-uri, reporniri sau continuare nu i-ar putea opri.
În mijlocul tuturor acestor lucruri, un studio care a primit multă atenție meritată este A24, o companie de producție și distribuție dedicată artei și viziunii adevărate a unui regizor. Au făcut o mulțime de filme grozave, câteva nu atât de grozave, dar în general îmi plac lucrurile lor. Filmele mele preferate A24 sunt Moonlight, Lady Bird, The Florida Project, Hereditary, Climax, Ex Machina, Room, Midsommar, Good Time și The VVitch. De asemenea, așa cum am spus, se face încă un cinema grozav dacă știi ce să cauți. Iată câteva dintre filmele mele recente preferate, cu excepția filmelor A24 - An Elephant Sitting Still, Portrait of a Lady on Fire, Ida, Frances Ha, Birdman, Sound of Metal, Burning, Her, Capernaum, Parasite, Raw și Loving Vincent. În concluzie, nu cred că cinematograful va muri vreodată cu adevărat. Pur și simplu va... evolua.
By @starwards1
RATE THIS ESSAY
6
5
4
3