top of page
Search

De ce peștii nu există de Lulu Miller


Recenzii de:

  • @existentialskeptic


RATE THIS BOOK

  • 6

  • 5

  • 4

  • 3


 

Ordinea este o iluzie și totul se îndreaptă către haos


Totul vine din haos și treptat va deveni dezordine. Este principiul entropiei legii termodinamice și nimic din univers nu i-ar putea scăpa vreodată. Oricât am încerca, orice efort de a crea ordine este doar o iluzie temporară pentru a ne face viața mai confortabilă. Deși nu sunt complet inutile, nu uitați că ordinea pe care am creat-o nu este un teren solid pe care să ne sprijinim. Întotdeauna există pericol dacă ne agățăm prea mult de ele


Abia știm nimic, chiar și cele mai simple lucruri sub picioarele noastre


Este în titlul cărții, peștii nu există. Asta pentru că toată viața a evoluat din apă. Reptilele, mamiferele, păsările, toate proveneau din ceva despre care am spune că seamănă destul de mult cu un pește. Într-un sens evolutiv, nu există nicio modalitate de a desena o categorie care să cuprindă tot ceea ce numim pește. Cea mai precisă modalitate este de a numi specia după numele ei - rechin, grup, pescar, anghilă. Este lectia smereniei. "Am greșit înainte și vom greși din nou. Adevărata cale către progres este pavată nu cu certitudine, ci cu îndoială, cu deschiderea spre revizuire."


Oamenii nu evoluează pentru a deveni specii superioare


Nu există o ierarhie unică a evoluției. „Asta era ceea ce Darwin încerca atât de mult să-și facă cititorii să vadă: că nu există niciodată un singur mod de a clasifica organismele naturii. A rămâne blocat într-o singură ierarhie înseamnă a pierde imaginea de ansamblu, adevărul dezordonat al naturii”, Miller. scrie. În acest sens, ego-ul nostru ca oameni iese adesea în cale. Avem tendința de a crede că suntem „grădinarul” sau mai rău, „stăpânul” asupra altor specii. Că orice altceva ne-a fost oferit de către creator. Uite doar unde ne-a dus această linie de gândire acum. Existența umană face pământul un loc mai bun?


Universal vorbind, nu contează


În primul capitol al cărții sale, Miller povestește cum, când avea șapte ani, și-a întrebat tatăl despre Sensul Vieții. Răspunsul lui a fost: „Nimic!” Miller scrie: „Haosul, m-a informat el, era singurul nostru conducător. Acest vârtej masiv de forțe stupide a fost ceea ce ne-a făcut, accidental, și avea să ne distrugă, iminent. M-a informat că viața nu are sens. Nu există nici un punct. Nu există Dumnezeu. Nimeni nu te urmărește sau îi pasă în vreun fel. Nu există viață de apoi. Fără destin. Niciun plan. Și nu crede pe nimeni care îți spune că există. Acestea sunt toate lucrurile pe care oamenii le visează pentru a se mângâia împotriva sentimentului înfricoșător că nimic din toate acestea nu contează și tu nu contează. Dar adevărul este că nimic din toate astea nu contează și tu nu contează.”


Iată.


Dar poate pentru cineva, tu ești universul


„A fost principiul păpădiei! Pentru unii oameni, o păpădie poate arăta ca o buruiană, dar pentru alții, aceeași plantă poate fi mult mai mult. Pentru un herborist, este un medicament; pentru un pictor, este un pigment; pentru un hippie, o coroană; un copil, o dorință.” Povestind povești despre modul în care grupurile de oameni se sprijină reciproc în modurile lor mici, Miller scrie: „Încet-încet, a intrat în centrul atenției. Această mică rețea de oameni se menține pe linia de plutire. Toate aceste interacțiuni minuscule - un val prietenos, o schiță în creion, unele margele de plastic înșirate într-un cordon de nailon – s-ar putea să nu arate prea mult din exterior, dar pentru oamenii prinși în interiorul acelei pânze? S-ar putea să fie totul, chiar legăturile care țin pe cineva legat de această planetă.”


Haosul și Ordinea să fie al naibii.


Singurul lucru de făcut este să renunți la pește


Sigur, putem continua să credem că nimic neregulat nu ar putea cădea asupra noastră. Putem alege să ne agățăm de ceea ce credem întotdeauna că este adevărat. Putem alege confortul în locul adevărului. Este puterea gândirii pozitive, au spus ei. „Oamenii de știință au descoperit, este adevărat, că folosirea iluziilor pozitive vă va ajuta să vă atingeți obiectivele. Dar încet-încet am ajuns să cred că lucruri mult mai bune așteaptă în afara viziunii tunel a obiectivelor tale”, scrie Miller. „Când renunț la pește, primesc, în cele din urmă, acel lucru pe care îl căutam: o mantră, un truc, o rețetă pentru speranță. Primesc promisiunea că sunt lucruri bune în rezervă. Nu pentru că merit. ei. Nu pentru că am lucrat pentru ei. Ci pentru că fac parte din Haos la fel de mult ca și distrugerea și pierderea. Viața, reversul morții. Creșterea, putregaiul."


După cum a promis Darwin, există măreție în această viziune asupra vieții.


Un debut minunat al lui Lulu Miller, Why Fish Don’t Exist este o poveste întunecată și uluitoare despre dragoste, haos, obsesie științifică și – posibil – chiar crimă.


Parțial biografie, parțial memorii, parțial aventură științifică, De ce peștii nu există se citește ca o fabulă despre cum să perseverezi într-o lume în care haosul va predomina întotdeauna.


Personal, este cea mai bună carte pe care am citit-o anul acesta.

Și ce an a fost să citești o astfel de carte.


By @existentialskeptic


RATE THIS REVIEW

  • 6

  • 5

  • 4

  • 3


 

0 views0 comments

Tyler Jenkins

Link

rnixon37

Link

Sohan Sahoo

Link

bottom of page