Recenzii de:
RATE THIS BOOK
6
5
4
3
În 1859, Charles Darwin a publicat lucrarea sa culminantă Despre originea speciilor, care a primit imediat numeroase critici atât științifice și religioase, cât și politice și sociologice, printre altele.
Cu atât de multe idei revoluționare despre evoluție care provoacă credința în timpul său, partea cea mai controversată a acestei cărți a fost ultima propoziție:
„Există măreție în această viziune asupra vieții... în timp ce această planetă a continuat să meargă pe bicicletă conform legii fixe a gravitației, de la un început atât de simplu, formele nesfârșite cele mai frumoase și mai minunate au fost și sunt în curs de dezvoltare.”
Aceasta a fost o idee periculoasă la acea vreme, deoarece a eliminat ideea implicării unui creator în istoria naturală. Mai mult decât atât, retrogradează poziția privilegiată a omului cu ideea că suntem rezultatul evoluției și întâmplării mai degrabă decât al soartei și al scopului.
Selectia naturala nu-i pasa de nici un confort. De ce ar trebui? Lucrurile decurg pur și simplu din legile care acționează peste tot în jurul nostru, iar natura este indiferentă față de suferința care urmează principiul său călăuzitor, supraviețuirea celui mai apt. Din această perspectivă, Darwin recunoaște că adevărurile despre lumea reală, oricât de dezgustătoare, trebuie să fie înfruntate.
„Tot ceea ce putem face este să avem în vedere că fiecare ființă organică trebuie să lupte pentru viață și să sufere o mare distrugere. Când reflectăm la aceasta, ne putem consola cu credința deplină că războiul naturii nu este necontenit, că nu se simte nicio frică, că moartea este în general promptă și că cei viguroși, sănătoși și fericiți supraviețuiesc și se înmulțesc.”
Cu legile fizice și selecția naturală la locul șoferului, nu există nici un motiv de auto-amărire sau autocompătimire. Nu este nevoie să vă deranjați să găsiți sens vieții sau să puneți la îndoială soarta. Suntem doar o altă parte a spectacolului natural și nici măcar nu cea mai bună parte a acestuia.
Dar ce spectacol este asta.
Există măreție în această viziune asupra vieții, dar dacă nu le poți vedea, este asupra ta.
By @existentialskeptic
RATE THIS REVIEW
6
5
4
3