top of page
Search

Film Noir: Un ghid pentru începători

erosegerity


Film Noir se referă la un tip de film care a câștigat popularitate în anii 1940 și 50, în primul rând la Hollywood. Aceste filme se ocupă de crimă și de minuscul societății, incluzând adesea gangsteri, detectivi și anchetatori privați și practici corupte.


Filmele Noir au fost puternic influențate de mișcarea filmului expresionismului german din anii 1910 și 20. Motivele vizuale din filmele noir includ adesea iluminare discretă, cu accent pe umbre, fotografie alb-negru cu contrast ridicat, unghiuri olandeze și încadrare și compoziție neconvențională.


Personajele populare apar adesea în noir, cum ar fi femme fatale, o femeie atrăgătoare, dar suspicioasă, care adesea îl trage pe protagonist în lumea criminală. Protagonistul este adesea o figură personală, uneori un detectiv, dar uneori doar un om obișnuit care se încurcă în evenimentele filmului.


Filmele noir folosesc adesea flashback-urile ca dispozitiv de încadrare, protagonistul povestind evenimentele trecute pe măsură ce s-au desfășurat. Protagonistul este de obicei reticent să se implice în evenimentele filmului până când este ademenit de o femeie fatală, promisiunea unei despăgubiri sau vreun obiect de valoare sau să descopere o conspirație. Intriga filmelor noir sunt adesea complicate, cu încrucișări duble și heringuri roșii.


Savanții în film dezbat dacă filmul noir este un gen sau nu; unii cercetători cred că adevăratul film noir este limitat temporal și geografic la cel de-al Doilea Război Mondial și la Hollywood-ul de după război, deoarece mulți (deși nu toți) regizori de film noir au fost implicați inițial în expresionismul german din Europa și au fugit la Hollywood în timpul ascensiunii partidul nazist.


Acești savanți susțin că filmul noir nu este un gen, deoarece nu ar fi putut exista fără influența celui de-al Doilea Război Mondial și fără fuga regizorilor expresioniști la Hollywood. Filmele noir realizate după această perioadă clasică sunt în general considerate „neo-noir”.


Filmele neo-noir din anii 1960 și mai departe folosesc adesea elementele vizuale și narative ale clasicului noir, dar, de asemenea, recunosc și subminează în mod conștient arhetipurile și convențiile narative ale clasicilor. Femeia fatală poate deveni o figură mai tragică decât ticălosă, iar protagonistul mai ambiguu din punct de vedere moral decât eroic.


Elementele de nihilism, criminalitate și corupție, dialogul tare și intriga complicată prezentă în clasicul noir și-au făcut loc într-o varietate de filme precum Chinatown (1974), Blade Runner (1982), Who Framed Roger Rabbit (1988), Basic. Instinct (1992), Pulp Fiction (1994) și The Big Lebowski (1998). Deși aceste elemente pot fi modificate, subminate sau plasate într-un cadru diferit, ele sunt ușor de recunoscut ca provenind de la clasici.


By @reelworld_reviews

RATE THIS ESSAY

  • 6

  • 5

  • 4

  • 3


 


0 views0 comments

rnixon37

Link

bottom of page