top of page
Search
Writer's pictureAran Donnelly

Heaven’s Gate: Adevărata față a Americii


Recenzii de:

  • @tvnerdaran

RATE THIS ESSAY

  • 6

  • 5

  • 4

  • 3


 

Inițial, când am urmărit pentru prima dată epopeea occidentală întinsă și ambițioasă a lui Michael Cimino, „Heaven’s Gate”, din 1980, nu mi-a plăcut foarte mult. La început, mi s-a părut plictisitor, șerpuitor, îngăduitor și mult prea lent. Cu toate acestea, în timp ce am continuat să reexaminem filmul și să-l redau din nou și din nou în minte, mi-am dat seama că filmul este o experiență cinematografică cu adevărat epică ca nimeni altul, iar aceste nemulțumiri pe care le-am avut cu el au dispărut așa cum îmi amintesc acum cu uimire. amintirea vizionarii unui astfel de film epic. Nu numai amploarea epică a filmului sau cinematografia uluitoare iese în evidență pentru mine, ci și povestea și temele filmului: prezentarea Statelor Unite ale Americii, nu ca un tărâm al libertății, egalității și oportunităților, ci dezvăluie întunericul țării. burtă și istoria lor sângeroasă de lăcomie, rasism, classism și genocid. Filmul este un comentariu social usturoi asupra modului în care clasele superioare bogate ale societății americane au suprimat, dominat și eradicat continuu imigranții săraci de-a lungul istoriei întunecate a țării și, în acest eseu, voi explora ceea ce face din „Heaven’s Gate” un film atât de special în punctul meu de vedere.


„Heaven’s Gate” își concentrează povestea în primul rând în jurul războaielor din comitatul Johnson, protagonistul principal, șeriful James Averill (interpretat de Kris Kristofferson) încearcă să protejeze o mare comunitate de imigranți săraci de mânia ucigașă a baronilor bogați și de elită care caută să să-i extermine. Filmul se concentrează, de asemenea, pe relațiile sale cu Ella Watson (interpretată de Isabelle Huppert), femeia pe care o iubește și rivalul său Nathan D. Champion (interpretat de Christopher Walken), care lucrează ca asasin angajat pentru baronii de elită a vitelor. Atât Averill, cât și Champion iubesc aceeași femeie, iar triunghiul amoros dintre Averill, Ella și Champion este plasat pe fundalul Războiului din Johnson County și al exterminării imigranților săraci de mâna bogaților baroni de vite.


Filmul este filmat uimitor și superb de Vilmos Zsigmond, care a fotografiat și capodopera anterioară a lui Cimino, „Vânătorul de căprioare”. Peisajele largi și peisajele naturale frumoase, precum și interioarele opulente, toate adaugă un sentiment de uimire și misticism filmului care captivează privitorul și creează un spectacol cu adevărat minunat de privit. Filmul este, de asemenea, interpretat excelent, Kris Kristofferson dând cea mai bună interpretare a sa, în timp ce îl portretizează subtil pe Averill, un om cu rădăcini și prestigiu din clasa superioară, care își face nobil misiunea în viață de a proteja imigranții și clasele de jos. El îi susține pe cei care sunt în esență mai slabi decât el, făcându-l un adevărat om al poporului. Isabelle Huppert este, de asemenea, superbă în rolul frumoasei Ella Watson, deoarece natura ei bună și blândă, precum și voința și determinarea ei puternică o fac atât un personaj feminin puternic, cât și o simpatie imensă față de public. Christopher Walken iese în evidență printre cei trei protagonisti, oferind o performanță carismatică și bântuitoare în rolul conflictului Nathan D. Champion, care lucrează ca asasin pentru elitele bogate, dar în curând își câștigă conștiința și se întoarce împotriva lor atunci când comit tot mai multe atrocități. bieții imigranți, inclusiv iubirea sa Ella. Walken oferă aici o portretizare la fel de complexă și bântuită a unui bărbat complicat, așa cum a făcut-o cu interpretarea sa câștigătoare de Oscar din „Vânătorul de căprioare”. Pe lângă cele trei personaje excelente, filmul se mândrește și cu o distribuție de susținere puternică, formată din John Hurt, Jeff Bridges, Brad Dourif și Sam Waterston, în rolul principalului antagonist pompos și intrigator al filmului.


Filmul are, de asemenea, o natură foarte lirică și poetică, cu priveliștile grandioase și peisajele uimitoare fiind juxtapuse în mod obsedant împotriva urii și brutalității comise asupra personajelor sale. Portretul pictural al lui Zsigmond de la sfârșitul secolului al XIX-lea din Wyoming oferă filmului un poetism frumos imaginativ, care surprinde lumea pe care Cimino a construit-o ca una de mare frumusețe și groază, rivalizând cu filmele lui Terrence Malick și Andrei Tarkovsky în ceea ce privește scenele frumoase de imagini naturale și peisaje. .


Cu toate acestea, ceea ce, fără îndoială, iubesc cel mai mult la „Poarta Raiului” a lui Michael Cimino este comentariul usturoi social și istoric despre conflictul de clasă, genocidul, lăcomia și adevărata față a Americii. Timp de zeci de ani, America a fost descrisă în mass-media populară ca un tărâm al libertății, egalității și oportunităților, Statele Unite fiind proclamate în mod constant de nenumărate figuri din media populară drept „cea mai mare țară de pe Pământ”. „Heaven’s Gate” dezvăluie totuși acea fațadă și dezvăluie partea întunecată și istoria Americii. Într-adevăr, America este o țară care a fost construită pe genocidul și colonizarea nativilor americani, America este o țară care a fost construită pe coloana vertebrală a sclavilor africani, America este o țară în care bogații i-au dominat și i-au zdrobit constant pe săraci, iar America este o țară în care marea majoritate a politicienilor săi sunt cumpărați de corporații gigantice și creează războaie de proxy, invadând alte țări în căutarea profitului și expansiunii. „Heaven’s Gate” este un comentariu extins asupra adevăratei fețe a Americii, cu descrierea brutală a filmului cu baroni bogați de vite care masacrează imigranți săraci nevinovați care nu își doresc altceva decât o viață mai bună pentru ei înșiși.


Filmul este dur, brutal și dureros de onest, întrucât pomposul, intrigatorul și total corupt principalul răufăcător al lui Sam Waterston, Frank Canton, reprezintă tot ce este în neregulă cu America și istoria ei de corupție, abuz și exploatare. Puteți găsi aceleași trăsături ale unor figuri precum Canton la megalomani precum Donald Trump, ambii împărtășind o ură xenofobă față de imigranți și o desconsiderare totală față de săraci, încercând în același timp să se îmbogățească și mai mult pe ei înșiși și pe tovarășii lor din clasa superioară. Canton seamănă, de asemenea, cu Andrew Jackson, al șaptelea președinte al SUA care a comis sângerosul genocid Trail of Tears și strămutarea a nenumărați nativi americani. Mai presus de toate, Canton reprezintă lăcomia nesățioasă și corupția care au definit istoria Americii de secole. Filmul este o critică usturătoare a expansiunii occidentale a Americii și mustră complet minciunile văruite și excepționalismul westernurilor timpurii de la oameni ca John Ford și John Wayne.


Filmul oferă, de asemenea, o portretizare brutală, dar sinceră a violului, când Ella este violată brutal de oamenii lui Canton înainte ca Averill să sosească și să-i ucidă pe toți. Multe filme clasice au fost deosebit de problematice în descrierea violului, cu „Once Upon a Time in America” al lui Sergio Leone, care îl înfățișează pe principalul său protagonist, Noodles, violând în mod grafic așa-numita „iubire a vieții sale” Deborah și încă așteaptă ca publicul să o simte o anumită simpatie pentru el în ciuda actului său dezgustător și monstruos. Deși este o capodoperă, „Once Upon a Time in America” nu reușește, în opinia mea, să se confrunte pe deplin cu oroarea și răul agresiunii sexuale. Cu toate acestea, în „Heaven’s Gate”, violul este descris pe bună dreptate ca un act complet monstruos, sadic și oribil de răuvoință pură, violatorii Elei fiind arătați pur și simplu ca niște mizerii pământului, fără a exista sentimentul de romantism sau de așteptare. orice simț de simpatie față de agresorii ei, mult spre deosebire de „Once Upon a Time in America”. Acest act josnic și de-a dreptul respingător nu face decât să evidențieze și mai mult monstruozitatea Cantonului și a bogaților baroni de vite.


Dar ceea ce face ca „Heaven’s Gate” să iasă atât de mult în evidență pentru mine este că este un final fără compromisuri. În cele din urmă, Canton și oamenii săi reușesc să măceleze toți imigranții săraci așa cum au căutat să facă, atât Ella, cât și Nate murind din mâna lui Canton și a oamenilor săi. Spre deosebire de alte filme din anii 1980, cu francize de succes comercializate precum „Războiul Stelelor” și „Indiana Jones” prezentând întotdeauna binele triumfând asupra răului și eroii care îi înving pe răufăcători, acest film ia drumul complet opus. Nu există nici un triumf al binelui asupra răului. Deși Averill reușește să-l omoare pe Canton, daunele sunt făcute. Toți imigranții pe care Averill a căutat să-i protejeze, inclusiv Ella, au fost măcelăriți de Canton și oamenii săi, iar cei care s-au împotrivit, ca Nate, au fost trimiși în același mod cu sânge rece. În cele din urmă, Averill rămâne complet singur, blocat într-o existență bogată, dar izolată, departe de libertatea și deschiderea Occidentului. Nu există cu adevărat un final fericit pentru „Heaven’s Gate”, așa cum există și pentru saga fără sfârșit care este istoria Statelor Unite ale Americii.


Pentru a încheia această recenzie, voi lăsa cititorul cu această scurtă, dar sinceră recenzie a criticului de film Letterboxd Logan Kenny.

„o națiune construită pe moarte, acte de genocid, corupție, capital și ură amară. execuțiile pot diferi, dar principiile rămân aceleași, nimic nu se schimbă cu adevărat, americana rămâne și săracii încă sunt uciși, cadavrele lor lăsate pe câmpul de luptă să putrezească. Dumnezeu să binecuvânteze Statele Unite, nu? acesta este unul dintre cele mai grozave filme realizate vreodată.” - Logan Kenny.


Cu toate acestea, inclusiv amploarea epică a filmului, narațiunea întinsă și comentariile sociale și istorice usturătoare, „Heaven’s Gate” a trecut acum de la un film pe care l-am urat cândva la noul meu film preferat din toate timpurile.


RATE THIS REVIEW

  • 6

  • 5

  • 4

  • 3


 

0 views0 comments

rnixon37

Link

bottom of page