Recenzii de:
@tvnerdaran
RATE THIS MOVIE
6
5
4
3
În anii 2010 și începutul anilor 2020, a avut loc o trezire politică majoră, tinerii s-au implicat mai mult în politică decât oricând, iar personalități publice din stânga și din dreapta spectrului politic fiind acum mai vocale ca niciodată. Odată cu ascensiunea liderilor de dreapta dezbinați precum Donald Trump, Jair Bolsonaro și Boris Johnson, precum și a politicienilor de stânga precum Bernie Sanders și Jeremy Corbyn, care trezesc tinerii latenți din punct de vedere politic în lupta pentru schimbarea socială și pentru o societate mai egală, suntem acum într-o eră majoră de răsturnări socio-politice. Odată cu multe dintre răsturnările actuale și problemele lumești, cum ar fi sărăcia, războiul, boala și conflictul de clasă, apare un film definitoriu al vremurilor noastre: un film care spune multe despre lumea actuală în care trăim, iar acel film este filmul lui Bong Joon-ho. Capodopera din 2019, „Parazit”.
Luând cu asalt lumea, „Parasite” a câștigat atât prestigiosul Palme D’or la Festivalul de Film de la Cannes 2019, cât și a câștigat premiile Oscar în anul următor, fiind primul film în limbă străină care a câștigat râvnitul premiu pentru cel mai bun film. De ce un film cu un buget relativ mic din Coreea de Sud a luat lumea cu o asemenea furtună și a devenit un fenomen cultural atât de masiv? Se datorează faptului că temele, mesajele și povestea „Parazitului” sunt în mare măsură universale pentru lumea în care trăim, iar filmul ne vorbește tuturor celor din întreaga lume cu temele sale despre sărăcia, bogăția, conflictul de clasă și nedreptățile lumii noastre. astăzi. Cu temele sale universale și accesibilitatea în masă, „Parazitul” a devenit aproape de unul singur filmul definitoriu al vremurilor noastre.
„Parazit” se concentrează pe o familie săracă cunoscută sub numele de Kim, care caută să scape de existența lor cumplită în sărăcie și să urce pe scara socială pentru a căuta o viață mai bună pentru ei înșiși. Ei găsesc această oportunitate prin intrări și înșelătorie spre angajare pentru bogata familie Park, înainte de a forma în curând o relație simbiotică cu Parks și de a intra în conflict cu fosta menajeră a Parks, Moon-gwang și cu soțul ei instabil mental, când secretul lor este. descoperit.
Filmul este magistral în îmbinarea diferitelor genuri, cu sentimentul filmului în multe puncte, simultan ca o comedie, o dramă și un thriller. Toate acestea se bazează pe direcția genială a lui Bong Joon-ho, care folosește un stil hitchcockian peste capacitatea filmului de a amesteca și de a experimenta diferite genuri. Prima jumătate a filmului joacă ca o comedie-dramă, cu Kimi căutând să scape de existența lor sărăcită mințind și complotând să se angajeze la Parks, costându-i pe foștii lor angajați muncitori slujbele pe parcurs. Soții Kim continuă apoi să se bucure de noul lor privilegiu până când Moon-gwang, fosta menajeră, reapare și se descoperă un secret care amenință să dezvăluie modalitățile de escrocherie ale familiei Kim.
Pe măsură ce Moon-gwang ajunge la gospodăria Park și se retrage în subsol, unde se dezvăluie că își ascunde soțul instabil mental Geun-sae, a cărui situație este și mai îngrozitoare decât cea a familiei Kim. Dar cei doi îndrăgostiți descoperă curând că Kim sunt escrocii, iar restul filmului joacă astfel ca un thriller care ține publicul pe marginea scaunelor lor, în timp ce Kim se luptă împotriva lui Moon-gwang și Geun- sae pentru supraviețuire.
Bong Joon-ho echilibrează cu măiestrie tensiunea și suspansul cu comentarii sociale captivante asupra relației parazitare dintre clasele superioare și inferioare, până când toate aceste tensiuni ating un punct de fierbere la punctul culminant sângeros al filmului, unde masacrul de la ziua de naștere și consecințele sale oribile pun capăt ulterior. film în tragedie.
Filmul vorbește despre vremurile în care trăim, cu comentariul său asupra dependenței parazitare pe care atât clasele superioare, cât și cele inferioare o au una față de cealaltă, clasele superioare exploatând în mod parazitar clasele inferioare și rămânând în mod deliberat nevăzute de suferința lor, în timp ce săracii depind. pe cei bogați pentru supraviețuire și un standard de viață de bază, reluând mesajul pe care liderii de stânga, precum Bernie Sanders, au încercat să îl transmită maselor în ultimii cinci ani.
În general, „Parasite” este o satira socială cu măiestrie usturătoare, care vorbește foarte mult despre vremurile în care trăim și, din această cauză, nu este aproape de mirare că filmul a devenit un astfel de succes și a măturat atât de multe spectacole de premii ca urmare.
By @tvnerdaran
RATE THIS REVIEW
6
5
4
3