top of page
Search

The Sopranos, Band of Brothers & The Wire: HBO Televizyonu Sonsuza Kadar Nasıl Değiştirdi?



1999'dan önce ve devam eden 2000'lerin başında, televizyon her zaman sinemaya göre "daha önemsiz" bir sanat formu olarak görülüyordu. Twin Peaks gibi önceki şovlar, ciddi bir sanatsal girişim olarak televizyon için sinemasal bir potansiyel göstermiş olsa da, TV'nin sinematik hikaye anlatma potansiyeli henüz emekleme aşamasındaydı. Ancak 1999-2002 yılları arasında prestijli kablo ağı HBO, üç efsanevi, eleştirmenlerce beğenilen ve çığır açan dizi üretti; The Sopranos (1999-2007), Band of Brothers (2001) ve The Wire (2002-2008), hem televizyonun manzarasını sonsuza dek değiştirecek hem de bugün bildiğimiz haliyle TV'nin Altın Çağını başlatacaktı.


Sopranos ilk olarak 1999'da HBO'da yayınlandı ve 2007'de bitirdi. New Jersey mafya babası Tony Soprano'nun (merhum büyük James Gandolfini tarafından canlandırılıyor) sürekli büyüyen depresyonu ve kaygısıyla başa çıkmaya çalışırken psikiyatrik tedavi görmesini konu alıyor. evdeki aile hayatı ile suçlu mafya hayatı arasında denge kurmakla uğraşmak. Gösteri, görünüşte bir Mafya draması olmasına rağmen, gerçekte bundan çok daha fazlasıdır. Akıl sağlığı, modern insan durumu, varoluşsal korku, depresyon, kentsel/toplumsal çürüme ve Amerikan Rüyasının içi boş boşluğu üzerine bir meditasyondur.


Tony Soprano, kurmaca tarihinin açık ara en büyüleyici ve karmaşık karakterlerinden biridir. Seyircinin aynı anda hem ilişki kurabileceği hem de ondan tiksinebileceği bir karakter. Benim gibi, onu bazı yönlerden akraba buluyorum, çünkü o da filme, tarihe (özellikle 2. Dünya Savaşı tarihine) düşkün ve benim gibi akıl sağlığı sorunlarıyla mücadele ediyor. Bununla birlikte, etnik azınlıkları sık sık aşağılayan bir ırkçı, kadınlara nesne gibi davranan bir kadın düşmanı ve dürüst, çalışkan insanları besleyen ve kendisine ait olduğuna inandığı şeyi alan şiddetli, acımasız bir gangster olduğu için de ondan tiksiniyorum. James Gandolfini'nin karakteri ustaca tasviri, Tony'yi aynı anda hem ilişkilendirilebilir hem de iğrenç kılıyor ve karakterin iki tarafını gösteriyor: ergenlik çağındaki kızı Meadow'a karşı özellikle koruyucu ve şefkatli olan ve hayvanları evcilleştiren sevgi dolu aile babası ve gaddar, soğuk- yoluna çıkanları öldüren ve vahşileştiren kanlı gangster. Tony'nin kendisi kadar karmaşık, büyüleyici ve üç boyutlu olması, yazının ve Gandolfini'nin performansının gerçek bir kanıtıdır.


Sopranos ayrıca Amerika'yı hızla çürüyen yaşlanan bir imparatorluk olarak canlı bir şekilde tasvir ediyor. Muhafazakar neoliberalizmin ve daha sonra Başkan George W. Bush'un Teröre Karşı Savaş'ın etkileri, New Jersey'nin iç şehirlerindeki eskimiş yoksulluğu ve neoliberalizm ile Bush'un gözetim devletinin Amerikan ruhu ve Amerikan şehirleri üzerinde sürdürdüğü yabancılaştırıcı etkileri gösteriyor. The Sopranos'ta sergilendiği şekliyle yıpranmış şehirler ve kentsel yoksulluk daha sonra The Wire'da genişletilecek, buna daha sonra geleceğim. Genel olarak, The Sopranos'un cömert bütçesi, sinematik kamera çalışması ve fantastik oyunculuk ve yazımı, sanatsal hikaye anlatımı söz konusu olduğunda TV'yi büyük ölçüde film kadar eşit, hatta daha büyük bir statüye yükseltmeye yardımcı oldu.


Film endüstrisi efsaneleri Steven Spielberg ve Tom Hanks tarafından yaratılan ve üretilen HBO'nun dönüm noktası niteliğindeki 2. Dünya Savaşı destansı mini dizisi Band of Brothers, The Sopranos'un prestij televizyonunun sinematik yükselişine genişlemese de devam etmesine yardımcı oldu. On bölüm boyunca 125 milyon dolarlık devasa bir bütçeyle (bölüm başına 12,5 milyon dolar) üretilen Band of Brothers, bir Hollywood II. Çığır açan mini dizi, ABD Ordusu 101. Hava İndirme Tümeni'nin 506. Alayından Easy Company'nin esasen en yakın arkadaşlar Richard D. Winters (Damian Lewis tarafından canlandırılıyor) ve Lewis Nixon'un (Ron Livingston tarafından canlandırılıyor) bakış açılarından anlatılan hikayesini anlatıyor. Easy Company'den sağ kurtulanlarla yapılan röportajların yanı sıra askerlerin günlükleri ve mektuplarına dayanan bu 10 bölümlük dizi, olağanüstü cesareti ve olağanüstü korkuyu bilen bu genç adamların deneyimlerini anlatıyor.


Band of Brothers, televizyon tarihinde mutlak bir dönüm noktasıydı. Tarihin kapsamını ve 2. Dünya Savaşı'nın dehşetini televizyonda daha önce hiç görülmemiş bir şekilde küçük ekranda hayata geçirdi. Büyük ölçekli, büyük bütçeli savaşlar, acımasız şiddet ve 2. Winters, Nixon ve Easy Company'nin diğer üyeleri arasındaki dostluk ve yoldaşlık da bir filmin sağlayamayacağı şekillerde detaylandırıldı ve genişletildi, bu da medya tarafından onlara verilen daha uzun lüks nedeniyle onlara çok daha fazla bağlanmamızı sağladı. televizyon. Band of Brothers'ın destansı, sinematik kapsamı, The Sopranos ile birlikte, büyük ve küçük ekranlar arasındaki engelleri ve büyük ölçekli sinematik hikaye anlatımı için önceden farklı olan potansiyellerini tamamen ortadan kaldırmaya yardımcı oldu.


Dizinin en ünlü ve üzücü bölümü olan Why We Fight, ABD askerlerinin bir Nazi toplama kampındaki mahkumları özgürleştirirken keşfettikleri dehşeti gösteriyor. Yanmış cesetler, bir deri bir kemik kalmış bedenler ve kurtarıcılarını gözyaşları içinde kucaklayan Yahudi mahkumların yüzlerindeki katıksız terör, Nazi Almanyası'nın şeytani rejiminin tüm dehşeti gözlerimizin önünde gösterilirken eşi görülmemiş bir duygu getiriyor. Daha önce askerler, özellikle Nixon, neden bu kadar uzun, maliyetli ve acımasız bir savaş verdiklerinin anlamını göremediler. Ancak bu kadar çok masum insanın maruz kaldığı katıksız insanlık dışılığı ve ıstırabı görünce Winters, Nixon ve Easy Company'nin geri kalanına bir kez daha "Neden Savaşıyoruz" hatırlatılıyor. Bu, kaybedilen milyonlarca cana ve yok edilen medeniyetlere rağmen, II. Dizinin açık ara en duygusal bölümü ve muhtemelen ana akım televizyon tarihinin en duygusal bölümü. Band of Brothers, tarihi daha önce televizyonda hiç görülmemiş bir şekilde içgüdüsel olarak hayata geçirdi ve o zamandan beri televizyon ekranlarımızda bugüne kadar devam eden büyük ölçekli epik sinematik hikaye anlatımı çağının yolunu açtı.


Son olarak, David Simon tarafından yaratılan The Wire, yoksullaşmış Amerikan şehri Baltimore, Maryland'deki kentsel yoksulluğa ve toplumsal çürümeye genişleyen bir bakış; genç siyah erkekleri suç işlemeye iten yoksulluğun sosyo-ekonomik koşullarını incelerken, aynı zamanda Simon'ın kurumsal yolsuzluğa yönelik sert eleştirisinin bir parçası olarak hükümet yolsuzluğu ve polis vahşeti ile mücadele ediyor. Dizi, en başta polis dedektifi Jimmy McNulty (Dominic West), hırslı uyuşturucu satıcısı Stringer Bell (Idris Elba) ve hayranların gözdesi Omar Little (merhum, harika Michael K. Williams) olmak üzere çeşitli karakterleri takip ediyor. günümüzün Robin Hood modeli.


Kendisinden önceki The Sopranos ve Band of Brothers gibi, The Wire'ın hikaye anlatımına uzun vadeli ve sürekli sinematik yaklaşımı, televizyonda devrim yaratmaya ve bugün bildiğimiz ve sevdiğimiz prestij televizyonunun Altın Çağını başlatmaya yardımcı oldu. The Wire, muhtemelen üç serinin en politik olanıdır. Gösterinin özünde, genç siyah erkeklerin hayatlarını kazanmak için neredeyse suç dolu bir hayata zorlandıkları kentsel konut projelerinin kasvetli tasviri yer alıyor. Şovun yoksul siyah karakterlerinin çoğunun içinde yaşadığı kasvetli ve sefil koşullar, çoğunluğu beyaz olan Baltimore Polis Gücü ve Belediye Meclisinin rahat ve mütevazı yaşam tarzlarıyla büyük ölçüde yan yana geliyor. İkonik Omar Little gibi karakterler, beyaz kurumlar ve yolsuzluğun getirdiği yoksulluk döngüsünden çıkmak için çaresizlikten suç dolu bir yaşam seçerek son derece sempatik bir şekilde tasvir ediliyor. Omar'ın Baltimore'un yeraltı suç dünyasının kalbine korku salan eşcinsel siyahi bir adam olarak tasviri de o zamanlar için devrim niteliğindeydi ve daha önce televizyonda daha önce hiç görülmemiş nüans ve karmaşıklıklarla karmaşık bir siyah LGBT karakterini tasvir ediyordu. Omar Little, haklı olarak Tony Soprano ve Walter White ile birlikte televizyon ekranlarını süsleyen en büyük ve en ikonik karakterler arasında kabul ediliyor. Omar birçok yönden The Wire'ın kalbi ve ruhu.


The Wire aynı zamanda günümüz polis vahşeti ve Black Lives Matter hareketi çağında ürkütücü bir şekilde ileri görüşlü görünen bir dizi. Gösteri, defalarca hem polisi hem de belediye meclisini, kendilerinden daha düşük sosyal sınıflardan siyah erkeklere sürekli boyun eğdiren, acıklı bir şekilde yozlaşmış kurumlar olarak tasvir ediyor. John Doman'ın Binbaşı Rawls'u gibi yüksek rütbeli memurlar siyahi suçlulardan bahsederken genellikle ırkçı hakaretler kullanırken, polisler, özellikle Domenick Lombardozzi'nin Herc'i genellikle siyah şüphelileri gaddarca ve sindirirken gösteriyor. Gösteri aynı zamanda, başta Baltimore'da suça neden olan sürekli yoksulluk döngüsünü durdurmak için herhangi bir şey yapmak yerine polisi yüksek profilli tutuklamaları hızlandırmak için kullanan Aidan Gillen'in yozlaşmış politikacısı Tommy Carcetti aracılığıyla kurumsal yolsuzluğu da inceliyor. Yaratıcı David Simon, aktörler Wendell Pierce ve merhum Michael K. Williams da dahil olmak üzere dizinin birçok oyuncu ve ekibinin solcu siyasi görüşleri, yalnızca dizinin düzen karşıtı temalarını ve modern Amerikan yolsuzluğuna karşı ürkütücü önsezilerini güçlendirmeye hizmet ediyor. . Yaratıcı David Simon bir keresinde, şovun kentsel yoksulluğu ve toplumsal çürümeyi tasvir etmesiyle, şovunun bugün Amerika'nın birçok Cumhuriyetçi politikacısı arasında aşırı sağ milliyetçiliğin yükselişinin tüyler ürpertici bir habercisi olarak hizmet etmesiyle, şovunun açıkça "Amerikan Rüyası'nın öldüğünü" gösterdiğini ilan etti. .


The Wire, nihayetinde, bugün ilk yayınlandığında olduğundan daha fazla olmasa da, aynı derecede alakalı geliyor. Şovun kentsel yoksulluğu ve ABD'yi çürümekte olan bir imparatorluk olarak tasvir etmesi, ABD halkının statükodan ve işlerin gidişatından bıkmış olmasıyla, Trump'ın ve ABD'deki aşırı sağ ideolojilerin yükselişinin tüyler ürpertici bir habercisi oldu. vardır. Şovun kentsel yoksulluğu ve projelerdeki siyah vatandaşlar üzerindeki etkilerini tasviri, nihayetinde genç siyah erkekleri suça sürükleyen kurumsal yozlaşmayı gösteriyor. Şovun yozlaşmış ve genellikle ırkçı polis güçlerini kötüleyen tasviri, şovu mevcut Black Lives Matter dönemi için her zaman alakalı bir dönüm noktası haline getiriyor ve şovun sol eğilimli oyuncu kadrosunun ve mevcut BLM hareketini destekleyen ekibinin çoğu için özellikle doğru geliyor.


Genel olarak, The Sopranos, Band of Brothers ve The Wire, hepsi nihayetinde HBO'nun 2000'lerin başında televizyonu nasıl sonsuza dek değiştirdiğini ve HBO'nun neden bugüne kadar TV besin zincirinin tepesinde kaldığını gösteriyor. Katmanlı ve karmaşık karakterleri, daha yüksek bütçeleri, hikaye anlatımına sinemasal yaklaşımı ve tarihten savaşa, yoksulluğa ve yozlaşmaya, akıl sağlığına ve kentsel çürümeye uzanan temalarıyla bu üç dizi, nihayetinde modern televizyon için bir mihenk taşı oldu ve nihayetinde bugüne kadar kaldı. , şimdiye kadar üretilmiş en sevdiğim üç televizyon programı ve medya eseri.


RATE THIS ESSAY

  • 6

  • 5

  • 4

  • 3




0 views0 comments

Tyler Jenkins

Link

rnixon37

Link

Sohan Sahoo

Link

bottom of page